Miksi poistimme toimituskulut tuotteistamme?

Sami Latosaari

Sami Latosaari
myyntijohtaja
Carevision Oy / CVN Medical Solutions

Olen näinä poikkeusaikoina pohtinut paljon yrityksen yhteiskuntavastuuta ja kuinka voimme omalta osaltamme olla mukana kökässä (kökkä on Etelä-Pohjalainen murresana ja tarkoittaa talkoita).

Yrityksillä on paljon hankintaosaamista, mistä osan voisi valjastaa myös yhteiseen hyvään ja yhteistyöhön.

Tällä hetkellä jokainen toimija on kuin korppi haaskalla ja yrittää repiä luista suurimman osan lihasta. Toive nopeasti kehittyvästä yhteistyöstä ja me-hengestä hankintojen osalta lienee turha.

Nopein vaihtoehto on tarkastella oman yrityksen näkökulmasta mitä voisimme tehdä.

Me päätimme toistaiseksi poistaa toimituskulut kaikilta kotimaan toimituksilta – oli tilaaja sitten yksityinen asiakas tai suuryritys. Emme myöskään edellytä minimitilausta.

Uskon että toimituskulujen poistolla on merkitystä asiakkaille. Yrityksille merkitys on vähäisempi kuin yksityiselle asiakkaalle. Mutta tuntuvat ne toimituskulut yrityksenkin lompakossa.

Tämä päätös on meidän kokoiselle yritykselle merkittävä. Toimituskulujen ottaminen omaan piikkiin on todella iso summa rahaa kuukausi- ja vuositasolla. Paketin lähettäminen ei ole pelkkä kuljetus, vaan se vaatii myös paljon muuta työtä, kunnes paketti on asiakkaan kädessä.

Rahtien hinnat ovat myös nousseet moninkertaiseksi normaalista, johtuen kaikenlaisista virus-, tartuntatauti- ja kapasiteettilisistä.

Väistämättä kökkäilymme tuo meille myös tappiollista kauppaa, mutta ajattelemme että jokaisella pitää olla oikeus suojautumiseen näinä haastavina aikoina.

Yritys ei tietenkään voi kökkäillä kaikessa. Ei voi esimerkiksi jakaa ilmaiseksi tavaraa, koska se on lyhyt tie. Yritysten on tehtävä tulosta ja mitä enemmän sitä tekee, sitä enemmän on hyvää jaettavaksi myös muille.

Voitto-osuudella myös kehitetään uutta ja luodaan uusia työpaikkoja. Yritysten hyvä tulos ei ole keneltäkään pois. Kohtuus kuitenkin pitäisi olla kaikessa. Ahneudella ja itsekkyydellä ei tästä suosta nousta.

Toivon että päätöksestämme on apua joillekin ihmisille jossain päin Suomea.

Pysytään terveinä!

 

Takaisin etusivulle